NASA ar fi distrus dovezi ale vieții de pe Marte în urmă cu 40 de ani
NASA caută de ani buni dovezi care să susțină existența vieții pe Marte. În iunie, roverul Curiosity a reușit să se apropie cel mai mult de acest obiectiv, deoarece a descoperit materii organice în solul unui lac secat.
Cu toate acestea, un studiu susține că materiile organice ar fi fost pe Marte în tot acest timp, inclusiv înainte de această descoperire, doar că au fost distruse de NASA cu 40 de ani în urmă.
Acest lucru ar fi fost făcut de navetele Viking ale NASA, care au ajuns pe Marte în 1976 pentru a căuta viață. Teoria a mai fost susținută anterior, dar acum o lucrare publicată în „Journal of Geophysical Research: Planets” aduce mai multe dovezi care să susțină ipoteza.
Pe scurt, teoria susține că sondele au distrus accidental materialul organic din probele de sol pe care le-au analizat. Fiecare navetă avea o sondă cu care lua mostre de sol, care era încălzită pentru a căuta materii organice. Atunci, cercetătorii nu au reușit să descopere nimic.
Experții au declarat că, în mod surprinzător, instrumentul principal de la bordul navetelor, GCMS (Gas Chromatograph-Mass Spectrometer) nu a detectat materie organică. Aceasta a fost o mare surpriză pentru oamenii de știință, care știau că materialul organic a fost depus de comete și meteoriți.
Mai târziu, în 2008, naveta Phoenix a NASA a găsit săruri pe Marte, numite perclorat. Acesta ar fi putut distruge orice semne ale materiilor organice din sol, atunci când cu decenii în urmă Viking a încălzit probele.
Pentru a testa solul marțian, probele au fost încălzite pentru a elibera vapori. Abia apoi acestea puteau fi analizate pentru posibilele materii organice. În cele din urmă, cercetătorii au spus că percloratul din probe – utilizat pentru combustibilul rachetelor și artificii – devine explozibil la temperaturi ridicate și ar fi ars orice molecule din probele preluate.
De asemenea, cercetătorii au analizat datele Viking și au declarat că au descoperit dovezi pentru o posibilă reacție dintre perclorat și clorbenzen, una din moleculele organice descoperite de Roverul Curiosity.
Astfel cercetătorii spun că probele de sol prezentau clorbenzen – un compus obținut numai atunci când moleculele de carbon ard cu perclorat. Aceste dovezi i-au determinat pe cercetători să declare că, cel mai probabil, navetele Vikings au găsit materii organice, dar acestea au fost distruse când percloratul din probe a fost încălzit.